perjantai 14. joulukuuta 2012

Saippuan valmistus

Ennen kuin menemme itse työ osuuteen niin katsellaan että mitä saippua on.

Saippua on kemialliselta koostumukseltaan rasvahappojen natriumsuola, jota tehdään rasvoista tai öljyistä keittämällä niitä emästen (kuten natriumhydroksidin) kanssa 80–100 °C:n lämpötilassa. Vanhoina aikoina tarvittavana emäksenä käytettiin potaskaa, jota saatiin tuhkaamalla lehtipuita (Suomessa koivua) tai esimerkiksi saniaisten lehtiä.

Ja nyt itse työhön.

Aloitimme työn punnitsemalla rasvat ja öljyt samaan dekkaan ja tekemällä NaOH liuoksen. Tämän jälkeen kun rasvat ovat sulaneet niin jäähdytelimme rasvaseoksen 48 asteeseen. NaOH liuosta tehdessä siitä vapautuu lämpöä niin jouduimme myöskin jäähdyttämään NaOH liuosta noin 48 asteeseen.

Alla olevissa kuvissä on sulatetut rasvat ja NaOH liuossa.

 

Kun molempien nesteiden lämpötila on lähellä toisiaan niin ne sekoitetaan keskenään.

Tässä kuvass näykyy jo rasvojen ja natriumhydroksidin reagointi.



Sekoittelimme tulevaa saippuaa noin 20min ja tulimme siihen lopputulokseen että annoimme saippuan jähmettyä ulkona yön yli ja seuraavassa kuvass on lopputulos.



Johtopäätöksenä voi päätellä että kyllähän siitä saippuaa tuli. Miten tämä kaikki saatiin aikaan sen löydät täältä.
https://docs.google.com/document/d/18K0NtCzqPPrn3h_y8GcGcqKSbUCYEmnYijPX1ngZEUA/edit

Lähteet : http://fi.wikipedia.org/wiki/Saippua pvm:14.12.2012 klo:11:04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti